Sosyal Medya

Dünya

'İngiltere AB’den çıkarsa birlik dağılabilir'

İngiltere'de 23 Haziran'da yapılacak AB referandumu öncesi anketler, ülkenin birlikten ayrılmasını isteyenlerin çoğunlukta olduğunu gösterirken, Almanya Dışişleri Bakanı Frak-Walter Steinmeier’dan “Avrupa dağılabilir” uyarısı geldi.



Ä°ngiltere'de tarihi referanduma 1 haftadan az bir süre kaldı. 23 Haziran PerÅŸembe günü ülkenin AB üyeliÄŸi referanduma sunulacak. BaÅŸbakan David Cameron, seçmenine söz verdiÄŸi ancak AB liderleri ile ÅŸubat ayında vardığı anlaÅŸmanın ardından “Ä°ngiltere AB’de kalmalı” kampanyasına dönüştürdüğü referandumda halkını birlikte kalmaya ikna edemiyor. Ipsos MORI’nin dün yayınladığı bir ankete göre, “AB’den ayrılalım” diyenlerin oranı yüzde 53’e kadar çıktı. Anketler, Avrupa liderlerini endiÅŸelendiriyor. Dün Berlin’de Fransa DışiÅŸleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ile görüşen Almanya DışiÅŸleri Bakanı Frak-Walter Steinmeier’dan “Avrupa dağılabilir” uyarısı geldi. Steinmeier, “(Referandumda) Sonuç, ayrılma yönünde çıkarsa birliÄŸi sarsar. 28 üyeden herhangi birinin ayrılması gibi olmaz. AB’nin bir arada kalması ve on yıllardır devam eden çok baÅŸarılı entegrasyon sürecinin dağılmaya dönüşmemesi için ortak çaba gerekiyor. Bir Avrupa devletini bir diÄŸerinin karşısına getiren milliyetçiliÄŸe dönemeyiz” dedi. Uzmanlar da Steinmeier’in öngörüsünda haklı olduÄŸunu düşünüyor.

‘ÇÖZÃœLMEYÄ° BAÅžLATIR’

Emin Murat Sungar (Emekli büyükelçi)

“Ä°ngiltere’nin ayrılması hem AB’yi hem Ä°ngiltere’yi olumsuz etkileyecektir. Bu ayrılık birçok ÅŸeyi de tetikleyecektir. Sıkıntılar yaÅŸayan ve içinde AB karşıtı olan birçok AB ülkesi de çözülme ihtimalini düşünür. Ä°ngiltere birliÄŸi terk edip ayakta baÅŸarıyla kalabilirse, AB’de çözülme, gevÅŸeme baÅŸlayacaktır. Ayrılma referandumu Cameron’ın siyasi manevrasıydı. Ama sanırım kendisi de piÅŸman oldu ve AB’de kalmayı büyük bir ÅŸevkle destekliyor. Kesinlikle AB’nin de imajını bozacak bir adım.”

‘AVRUPA TARÄ°HÄ°NDE KIRILMA OLUR’

Prof. Dr. Hüseyin Bağcı (ODTÜ)

“Åžu an anketler baÅŸa baÅŸ gidiyor. Ä°ngiltere’nin AB’den çıkması durumunda finans sektörü, sosyal yapı dahil tüm dengeler deÄŸiÅŸecek. Yeni bir denge yapısı kurulacak. Ä°ngiltere de ABD’ye daha yaklaÅŸacak. Avrupa tarihinde bir kırılma olacak. AB’den Ä°ngiltere’ye ‘Ayrılmayın’ çaÄŸrısı yapılıyor, bu da iÅŸin ciddiyete bindiÄŸinin bir örneÄŸi. Ä°ngiltere’nin ayrılması Türkiye’nin avantajına olur. Avrupa ile müzakerelerde eli rahatlayacak. Ãœyelik süreci hızlanmasa da özellikle sığınmacı, vize konusunda Türkiye daha öne çıkacak.”

‘EKONOMÄ° ETKÄ°LENÄ°R’

Cem Duna (Emekli büyükelçi)

“Ben Ä°ngiltere’nin AB’den ayrılmayacağını düşünüyorum. Çıkarsa, Ä°ngiltere’nin içinde de ayrılma eÄŸilimleri olur. Ä°skoçya’nın ayrılması konusundaki referandumda ‘Hayır’ oyu çıkmış ve halletmiÅŸlerdi ama ÅŸimdi ellerine yeni bir koz geçmiÅŸ olur. AB’ye ise ekonomik olarak derinden etki eder. O nedenle AB ülkeleri Ä°ngiltere üzerinde baskı oluÅŸturarak bu ayrılmayı önlemeye çalışacak. Bu ayrılık AB’nin temelini sarsar. Ä°majına da ciddi olumsuzluk yükler. Ama bu, deÄŸerlerin erozyonu anlamına da gelmez.”

Kaynak: Hürriyet

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.